+31 6 26 87 72 26 salon@by-miranda.nl

Acne

Acne is een huidaandoening, waarbij er kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren ontstaan. De medische term voor acne is Acne vulgaris, maar de meeste mensen spreken van jeugdpuistjes.

Hoe ziet acne eruit ?

Bij acne zien we vele soorten huidafwijkingen zoals witte en zwarte mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en bultjes (noduli) en puistjes (pustels). Omdat er vele soorten huidafwijkingen te zien zijn noemen we acne ook wel een “polymorfe” (=veelvormige) huidaandoening. Wanneer acne ernstig genoeg is, ontstaan er onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand.

Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit met acne te maken, maar de ernst kan verschillen. Matige tot ernstige acne komt bij 15 tot 20% van de pubers voor. Kenmerkend voor acne zijn mee-eters, rode bulten en puistjes. Deze komen voor in het gezicht, in de nek, op de schouders, op de borst en/of rug. Acne kan littekens achterlaten als het verdwijnt. Het is niet besmettelijk. Mannen hebben vaak meer last van acne dan vrouwen.

Soorten Acne

ACNE VULGARIS
ACNE CONGLOBATA
ACNE INVERSA
ACNE EXCORIEE DES JEUNES FILLES
ACNE FULMINANS
ACNE NEONATORUM / BABY ACNE

Definitie en kenmerken

Een jonge vette huid heeft grote poriën, een vettige en glimmend aanzien en een dikke opperhuid, die tevens te sterk is verhoornd, waardoor de huid een vale kleur heeft.
De poriën zijn dikwijls verstopt met ingedikte talg, die niet voldoende heeft kunnen afvloeien door de te sterke verhoorning van de opperhuid. Een te sterk verhoornde huid kan de talgafvoergangen blokkeren.
Talgophopingen in de talgafvoergangen noemt men comedonen ( comèdo of meeëter).

De comedonen kunnen harder of zachter van samenstelling zijn.
Ze kunnen bovendien afhankelijk van de mate van de verhoorning van de talgafvoergang in meer of mindere mate van de buitenlucht zijn afgesloten. Aldus onderscheidt men de open comedonen of dichte comedonen, in de literatuur genoemd black heads en white heads.

Bij open poriën kunnen deze bovendien geblokkeerd zijn door stof en vuil van buitenaf.
Indien de talgafvoergangen door een hoornvliesje zijn afgesloten kunnen zich onderhuids kleine holten vormen, waarin zich zachte talgsubstanties kunnen ophopen. men noemt dit talgcysten.
Indien de talgklieren in ontsteking geraken, spreekt met van acne.
Zowel grote talgklieren als overmatig functionerende talgklieren blijken gemakkelijk te kunnen ontsteken. een vette en overvette huid vertoont daarom een grote aanleg voor acne.

Comedonen, zowel white heads als black heads en kleine cysten in de afvoerbuisjes van de talgklieren kunnen dikwijls de ontstekingen veroorzaken, alhoewel ook hormonen en bacteriën belangrijke oorzaken kunnen zijn.

Hoe ontstaat het?

In de puberteit verandert de huid onder invloed van hormonen.
De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en gaan meer en dikkere talg aanmaken. Hierdoor kunnen de afvoerkanaaltjes, die talg van de talgklier naar de huid brengen, verstopt raken, waardoor talg zich ophoopt.

Als dan ook nog huidschilfers de uitgang van het afvoerkanaal verstoppen, dan kan de talg helemaal niet meer naar buiten en hoopt die nog meer op.
Daarnaast groeien er in de talgklieren bacteriën. Op een gegeven moment zitten er zo veel talg en bacteriën in het afvoerkanaal, dat het afvoerkanaal knapt. De bacteriën en talg komen in de huid eromheen en veroorzaken daar een ontsteking. Rode bulten en puistjes zijn het gevolg.

[products columns=”4″ orderby=”title” order=”” ids=”6428, 6429, 6431″]

Hoe wordt acne behandeld?

Acne heeft een chronisch karakter en kan dus niet worden ‘genezen’. Het verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Tot de acne verdwijnt, zijn er behandelmethoden om de acne te onderdrukken.

Er is geen standaardbehandeling. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht.
Er zijn verschillende middelen die op verschillende manieren werken. Meestal wordt begonnen met middelen, zoals crèmes en lotions, die op de huid gesmeerd moeten worden. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert en de ontstekingen verdwijnen. Zo kunnen de huidschilfers de afvoerkanaaltjes niet meer verstoppen. Daarnaast remmen deze middelen de bacteriegroei. Dit is voor lichte vormen van acne voldoende.

De Ph – waarde van de acnehuid is basisch waardoor de Staphylocoen Epidermis en Aurus en Propioni Acnes bacteri:en vrij spel hebben om snel te vermeerderen en daardoor ontstekingen kunnen veroorzaken. Met een milde zuurpeeling kan al een goed resultaat worden bereikt mits u vooraf ook thuis de op de huid afgestemde producten gebruikt. Door de zuurgraad consequent naar beneden te brengen wordt de ontstekingsgevoeligheid lager en krijgen micro-organismen minder kans om infecties te veroorzaken. De gezonde huid heeft een PH-waarde die ligt tussen 4,8 en 5,5.

De dode keratine laagjes van de epidermis worden door het zuur geëxfolieerd,dit gebeurt ook in de haarfollikel waardoor de obstructie in de talgklier wordt verwijderd. De talgsecretie komt door de porie op de huid in plaats van open te breken naar het weefsel me als gevolg dikke, pijnlijke en rode papels.

Gaat acne vanzelf over?

Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening. Er zijn goede periodes en er zijn slechte periodes. Acne kan niet echt worden genezen. Wel lukt het meestal met behulp van behandeling ervoor te zorgen dat het acne “rustig” wordt.
Ik merk tijdens de kuur van behandelingen dat het vertrouwen toe neemt, er geleerd wordt welke producten te gebruiken op de juiste momenten en daardoor de uitbarsting van acne periodes minder heftig zijn en ook korter duren.
Kortom de acne veel beter onder controle wordt gehouden. De zelfverzekerdheid toe neemt en het ook financieel uiteindelijk allemaal wel blijkt mee te vallen. Aangezien er geen onnodige producten meer worden aangeschaft en de producten van Sothys als ook van Mila D’Opiz heel lang mee gaan.
Voor mensen die tegen de behandeling op zien kan ik ze misschien gerust stellen. Je kan altijd zelf aangeven wanneer het pijnlijk aanvoelt. Een knuffeldeken in de armen of gewoon even alleen een maskertje en een goed werkend serum i.p.v. het reinigen van de poriën behoren tot de mogelijkheden. Nogmaals … we doen het samen. Ik …v oor jou in mijn salon en jij … met feedback en het gebruik van enkele producten thuis.